Logo

AUXO 2018 - problémy ve Windows 11

Úvod🔗

Progam AUXO 2018 byl vydán pro operační systém Windows v roce 2018 a laskavostí společnosti Fering byl nabídnut zdarma pro všechny pediatry, kteří mají zájem o možnosti poměrně pokročilé růstové diagnostiky.

Program využíval pro zobrazování textů a grafů vestavěný prohlížeč ve Windows (Internet Explorer), který se v roce 2018 zdál být standardní a neměnnou součástí Windows. Později se ale ukázalo, že s vynuceným přechodem na prohlížeč Microsoft Edge (který obsahuje jádro z prohlížeče Chrome) začala společnost Microsoft z Windows odstraňovat součásti původních prohlížečů a nahrazovat je technologií vyvíjenou společně se společností Google.

V roce 2022, s příchodem Windows 11 již je přechod na nové jádro prohlížeče ukončen a program AUXO 2018 na řadě systémů není možné spustit. Odborná společnost ČSPMLA v této situaci přebírá záštitu nad vývojem software a jeho adaptací na "nové" Windows.

Dočasné řešení situace je jediné: použijte virtualizační software (VMWare, VirtualDisk) a nainstalujte si virtuální počítač s Windows 7 nebo Windows 10. V tomto počítači můžete program AUXO 2018 provozovat dále, dokud nebude celý problém vyřešen.

Připravujeme novou verzi software:

  • Oprava drobných chyb ve znalostní bázi.

  • Software bude možné spustit na nejnovější verzi Windows, v případě dalších změn bude vytvořen komunikační kanál pro aktualizace programu. Program bude používat stejnou databázi probandů jako starší verze - v žádném případě nepřijdete o data.

  • Znalostní bázi bude možné obohatit o růstová data podle diagnózy.

  • Veškerý kód znalostní báze bude zpřístupněn na serveru GIT tak, aby se kdokoliv mohl zapojit do vývoje a aktualizace nové verze programu.

  • Vznikne webová verze, která umožní editovat data na vašem počítači přímo v prohlížeči. Data probandů zůstanou však u vás, nebudou odesílána na server.

Dále však budou přetrvávat některé obtíže původního programu:

  • Ani nový program nebude digitálně podepsán, takže před jeho spuštěním budou Windows varovat. Proto - až bude dostupný - stahujte software pouze z těchto stránek.

  • Zůstanou výrazné barvy a obecně nemoderní vzhled. Estetické změny budou pouze nevýrazné.

Vývoj🔗

Nemáme již čas hledat komerční sponzory, veškerý vývoj bude dokončen v našem volném čase. Pokud byste chtěli naše úsilí podpořit, pošlete nám na transparentní účet společnosti 5535198001/5500 pár korun na kávu a čokopiškoty, spotřebované při aktualizaci software:

Káva a čokopiškoty

Pošlete-li e-mail na adresu auxo-dev@lesnych.net, dostanete informaci o každé aktualizaci software. Na stejný e-mail prosím posílejte stížnosti a návrhy k doplnění.

Stažení aktualizovaného software🔗

Preview programu, který opravuje chyby a je spustitelný v prostředí Windows 10 a Windows 11 je možné stáhnout jako soubor ZIP.

Archív dalších růstových programů naleznete zde.

MUDr. Petr Lesný, Ph.D., za tým věnující se programu.